Mitä Frisbeegolf Numerot Tarkoittaa?

6.01.2023 | Uutiset

Frisbeegolf kiekoista löytyvät numerot ovat universaali tapa merkitä kiekon lento-ominaisuuksia.

Frisbeegolf numerot sekä niiden ymmärtäminen on tehty kuluttajalle helpoksi, sillä eri kiekoista löytyvät numerot ovat aina samassa järjestyksessä, indikoiden samoja ominaisuuksia. 

Tässä artikkelissa selvitämme mitä eri frisbeegolf numerot tarkoittaa.

Kiekkosi kanteen on merkitty lähes aina neljä numeroa (huom. on olemassa myös kiekkoja joissa ei ole stämppiä lainkaan, jolloin lentonumeroita ei näe) jotka ovat aina samassa järjestyksessä:

  1. Speed (Nopeus)
  2. Glide (Liito)
  3. Turn (Kääntyminen)
  4. Fade (Feidi)

Näillä neljällä eri kategorialla pyritään maalaamaan yleiskuva siitä, miten kyseinen kiekko käyttäytyy ilmassa. 

Nopeus

Yleisin aloittelijoiden tekemä virhe liittyy lähes aina hankittujen kiekkojen nopeuteen – eikä mikään ihme. On loogista ajatella, että nopeammat kiekot lentävät pidemmällä. Tämä ei suinkaan pidä paikkaansa. 

Mitä nopeampi kiekko on, sen “terävämpi” sen ulkoreunat. Se pystyy siis halkomaan ilmaa paremmin, mutta samalla se vaatii myös enemmän heittovoimaa

Aloittelijan käsissä nopeat kiekot kaartavat yleensä jyrkästi vasempaan (oikealla kädellä heittävä), jolloin pituudesta jää puuttumaan huomattava määrä metrejä

Frisbeegolf kiekkojen nopeusarvot merkataan lukujen 1 ja 14 välillä. Siinä missä kokenut ammattilainen voi käyttää esim. pituusdraiverinaan 13 nopeuksista kiekkoa, aloittelijalle riittää mainiosti 7-9. 

Liito

Liito (eng. glide) on kiekon kannesta löytyvän numerosarjan toinen numero. 

Liidon merkitys kiekon lento-ominaisuuksissa on varsin yksiselitteinen: Mitä korkeampi liitoarvo, sen kauemmin kiekko taistelee pysyäkseen ilmassa. 

Aloittelijat huomaavat yleensä saavan enemmän onnistumisen tunteita sellaisten kiekkojen kanssa, joiden liitoarvo on keskiarvoa korkeampi.

Liitoa indikoidaan numeroin 1-7. 

Turn

Turn, eli kääntyminen on yksi frisbeegolf kiekkojen tärkeimmistä arvoista. Tällä periaatteessa tarkoitetaan sitä, onko kiekko alivakaa, suora, tai ylivakaa. 

Jos haluat lukea lisää kiekkojen vakauksista ja niiden toiminnasta, tsekkaa kirjoittamamme sivu frisbeegolf kiekot.

Kääntymisellä tarkoitetaan siis minkä verran kiekko haluaa kääntyä “ylitse”. Ylikääntävä kiekko on siis sama kuin “alivakaa kiekko”. 

Oikealla kädellä heitettäessä tämä tarkoittaisi sitä, että vaikka yrität heittää kiekkoa vasemmalle, se voi herkästi kääntyä yli ja lähteä liitämään oikealle.

Mitä enemmän kiekko kääntää yli, sen enemmän kääntymistä merkkaava arvo on miinuksella (esim. -5).

Mikäli kiekon kääntymisarvo on +1 tai 0, on kyseessä yleensä hyvin vakaa kiekko (sitä on todella vaikea saada kääntymään ylitse)

Pro tip: Huomaathan että kiekkojen lento-ominaisuuksia merkkaavat numerot pitävät teoriassa paikkansa vain siinä tapauksessa, kun frisbeegolf kiekko on täysin uusi. 

Mitä enemmän kiekkoa kulutat, sen alivakaammaksi se yleensä muuttuu. Voit siis omistaa +1 kääntymisarvolla olevan kiekon joka kääntyykin herkästi yli heitettäessä kovaa. 

Kääntyminen merkataan kiekkoon numeroiden +1 sekä -5 välillä.

Fade

Feidi (eng. fade) on frisbeegolf kiekkojen numeroista ehkä eniten tulkinnanvaraisin asia. 

Mitä enemmän kiekossa on feidiä, sen rajummin se pyrkii lentoratansa lopussa kaartamaan vasemmalle (oikealla kädellä heitettäessä). 

Feidiä merkataan numeroin 0-5. Mitä suurempi numero, sen kovempaa kiekko haluaa taistella itsensä maahan. 

Aloittelijalle suosittelemmekin siis lähempänä nollaa (0) olevia kiekkoja feidin osalta. 

Mitä kauemmin lajia harrastat, sen paremmin opit myös hallitsemaan suuremman feidin omaavia kiekkoja, jotka ovat lähes aina ylivakaita (esim. midarit). 

Frisbeegolf kiekot numerot – yhteenveto

Kiekkoja ostettaessa kannattaa huomioida, että vaikka kiekkovalmistajat merkkaavatkin samalla järjestelmää noudattaen kiekkonsa, on näiden välillä kuitenkin suuriakin eroja.

Frisbeegolf kiekkojen numerot on hyvä ohjenuora ja tarjoaa tukea ostopäätöksen tekemiseen, mutta jos ihan rehellisiä ollaan, loppujen lopuksi niillä numeroilla on aika vähän tekemistä sen kanssa, miten kiekot käyttäytyvät ilmassa. 

Kiekkojen lento-ominaisuuksiin vaikuttaa niin moni asia, että kokemukset eri kiekkojen vakauksista ja lentoradoista vaihtelee suuresti eri tasoisten pelaajien keskuudessa. 

Erityisesti nämä asiat voivat vaikuttaa siihen, miksi kiekot käyttäytyvät eri tilanteissa eri tavalla:

  • Tuuli
  • Kuinka kulunut kiekko on
  • Heitettiinkö kiekkoa ylä- vai alamäkeen
  • Heittotekniikka ja voima

Suosittelemme siis testaamaan eri kiekkoja ja kun löydät jonkun josta tykkäät erittäin paljon, käy hakemassa kaupasta muutama ylimääräinen bägiisi.

Hyviä heittoja!