Mitä on frisbeegolf?

Tali Frisbeegolf

Radan kuvaus

Tali frisbeegolf on eittämättä yksi Suomen tunnetuimmista frisbeegolfradoista. 

Radalta löytyy 18 väylää ja se tarjoaa haasteita niin tarkkuuden- kuin pituudenkin osalta. 

Tali frisbeegolf on sekoitus puistossa- sekä metsässä kulkevia väyliä. Mikäli lasket tuloksia, rata ei välttämättä sovi aloittelijalle. 

Täysin noviisit heittävät Talissa jotain +30 päälle olevia tuloksia, joka kertonee kaiken oleellisen radan haastavuudesta. 

Talin frisbeegolfrata ja sen suorittaminen n. +-0 tuloksella on äärimmäisen kova tulos. 

Mikäli pelaat Talin miinuksille, kannattaa harkita kisaamista vakavissaan. kisoissa miinusmerkkiset tulokset tarkoittaa usein n. 1000 rated kierrosta. 

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #1

  • Par 5
  • 240 m

Talin ensimmäinen väylä on myös radan tunnetuin väylä. 240 metriä tiukkaa metsäpilliä, jossa mäki viettää oikealta vasemmalle. 

Jotta homma ei olisi liian helppoa, molemmilla puolilla väylää on lähes koko matkan OB. 

Kyseessä ei ole maailman vaikein par 5 jos haluat pelata varmistellen, mutta mikäli haluat aloittaa kierroksesi birdiellä, saat heittää kaksi melko hyvää ensimmäistä heittoa. 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #1

Avaus midarilla / putterilla (oikeakätiset) n. 80m tiiltä, keskelle väylää. 

Toinen heitto joko forella, tai ylikääntävällä väylädraiverilla backhandia. 

Lähestyminen suoralla putterilla / midarilla ja nelosta korttiin. 

Väylältä isoimmat kädet ottaa jopa Eagleja, mutta silloin ensimmäisen heiton on oltava lähes 100 metrinen. 

Haastavaksi yli 100m avauksista tekee se, että sweet spotissa mäki viettii vahvasti oikealta vasemmalle, eikä kiekko saisi juuri feidata (skippi OB). 

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #2

  • Par 3
  • 75 m

Kakkosväylällä haetaan äärimmäisen tarkkaa sekä pehmeää avausta. Väylä ei ole pitkä, mutta suoritettavana on triplamando, n. 30m päässä korista. 

Kaiva bägistä suorin putteri / midari ja ei muuta kuin kohti oranssia porttia. 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #2

Talin kakkonen ei varmasti ole se haastavin väylä, mutta birdie tuntuu silti mahtavalta tässä kohtaa. 

Suora putteri / midari on paras valinta. 

Huomaathan, että avauksen ei tarvitse olla kovin kova. 

Riittää kun saat sen n. portin kohdalla osumaan maahan, monesti hyvät avaukset liukuvat / skippaavat vielä +10m portin kohdilta. 

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #3

  • Par 3
  • 131 m

Väylällä kolme (3) jatketaan vielä metsän siimeksessä. Erittäin haastava par 3 josta vain isokätisemmät onnistuvat nappaamaan birdien. 

Tiin edessä on pari koivua joiden välistä pitäisi avaus saada. Yllättävän moni hyväkin avaus päätyy näihin puihin, tai niiden oksiin. 

Väylän oikealle puolelle ei kannata joutua, vasemmalta on vielä par pelastettavissa, mikäli pituudet jäävät alle 100 metrin. 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #3

Yksi parhaista tavoista on hysseflippi, joka pikkuisen taittaa yli ja lopettaa lentonsa suoraan, tai loivasti vasemmalle. 

Pituutta väylällä on kuitenkin sen verran, että ihan tosissaan saa kiskaista, mikäli meinaa ringistä päästä pirkkoa kokeilemaan. 

Suurimmalle osalle kyseessä on draiverilla heitettävä väylä, joskin pro-tason pelaajille riittää todennäköisesti helpommin kontrollissa pysyvä väylädraiverikin. 

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #4

  • Par 3
  • 118 m

Nelosväylä on loivaan alamäkeen heitettävä, erittäin tekninen väylä. 

Mikäli omaat hallitun, +100m foren joka hysseflipistä taittaa pikkuisen yli ja palauttaa, pääset todennäköisesti rinkiin täydellisesti onnistuneella heitolla. 

Meille tavallisille kuolevaisille vaihtoehtona on yleensä suora midari / väylädraiveri. 

Väylä viettää lopussa pikkuisen alaviistoon oikealle jossa korikin on, joten mikäli työkalupakista löytyy reilu 100m suoraan lentävä ja ohkaisesti ylitaittava väylädraiveri, kannattaa sitä lähteä tässä tarjoamaan. 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #4

Suorat midari- sekä väylädraiveriheitot päätyvät usein C2:seen. Jos haluat päästä rinkiin, pitää kiekon olla menossa hieman oikealle kun se osuu maahan, jotta saat skipit kohti koria. 

Hallittu fore pienellä hysseflipillä on myös toimiva peli, mutta vaatii jo kohtalaisen hyvän foren että sitä kannattaa lähteä kokeilemaan. 

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #5

  • Par 3
  • 112 m

Tiukat raot jatkuvat, sillä taas tarjolla olisi väylää jossa pitää osua puiden väliin. Jyrkkään alamäkeen heitettävä #5 on kohtalaisen helposti pirkotettavissa myös pienemmälläkin kädellä. 

Kiekkona kannattaa tarjota jotain erittäin ylivakaata (esim. firebird, justice, jne.), sillä väylä kaartaa myös jyrkästi vasemmalle. 

Oikealla oleva tie on OB:ta, joten mitään vähänkään alivakaampaa ei kannata tälle väylälle edes yrittää. 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #5

Älä mieti liikoja. Jos ei ole kovin iso käsi, yritä flättinä suhteellisen kovaa heittää tosi ylivakaata väylädraiveria aukkoon ja anna kiekon luontaisen feidin hoitaa sinut C1:sen sisään. 

Jos löytyy kovaa kättä, voi avauksen suorittaa jopa ylivakaalla putterilla / midarillakin, eikä välttämättä tarvitse flättinä heittää.

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #6

  • Par 3
  • 126 m

Väylä 6 on yksi radan vaikeimpia pirkkoja, eikä syyttä. Väylä on paitsi hirveän pitkä (ainakin meille tavallisille kuolevaisille), se on myös erittäin kapea. 

Koko matkan OB vasemmalle ja sinne joutuminen on yleensä vähintään tuplabogin arvoinen suoritus – sieltä on nimittäin erittäin vaikea jatkaa johtuen edessä olevista puista. 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #6

Jos ei ole 120 metrin hanskaa, kannattaa tyytyä väylädraiveriin jonka saa pidettyä väylällä. Tällä väylällä ei häviä kenellekään jos ottaa kolmosen (3) korttiin. 

Mikäli on itseluottamusta sekä taitoja, voit hakemaan oikeastaan kahta erilaista linjaa:

  1. Hysseflippi joka lähtee väylän vasemmasta reunasta, taittaa yli ja palauttaa suoraksi
  2. Vakaammalla kiekolla pakotettua antsaa joka poraa pitkän matkan oikealle ja palauttaa sitten lopuksi suoraan / vasemmalle. 

Ehdoton bonuspirkko jos tästä onnistuu kakkosen korttiin kairaamaan. 

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #7

  • Par 3
  • 124 m

Väylälle 7 siirrytään asfalttitien ylitse. Yleensä tässä kohtaa on jo selvät sävelet siitä, millaista tuloskierrosta ollaan Talissa pelaamassa. Mikäli “pääset metsästä pois” lähellekään 0-tulosta, olet pelannut erittäin hyvin. 

Väylä 7 on (yllätys yllätys) jälleen kerran kapea väylä, jossa oikealla on pelkkää kuolemaa ja vasemmalle kuolemaa + OB. 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #7

#7:n pirkottaminen vaatii ihan kohtalaista kättä myöskin. Ammattipelaajat pääsevät hallitusti perille fairwaylla, mutta tavallisille kuolevaisille valinta on usein draiveri. 

Draiverin ongelma tällä väylällä on se, että vaikka metrit riittäisi, feidiä ei saisi juuri olla – korin vasemmalla puolella on n. 10m päässä OB. 

Suora / pikkuisen alivakaa draiveri / väylädraiveri, avaa hysseflipillä väylän vasempaan reunaan, anna kiekon nousta pystyyn, pieni drifti oikealle ja palautus suoraan. 

Todella vaikea birdie. 

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #8

  • Par 3
  • 96 m

Talin frisbeegolfradan pienin gäppi löytyy väylältä #8. 96 metriä pelkkää puuränniä, pienikin puuhipsu ensimmäisen 50 metrin matkalla tarkoittaa automaattisesti bogia. 

Koko matkan vasemmalle menee paitsi OB, myös Vermon ravirata. 100m oikealla olevasta hevosaitauksesta löytyy todennäköisesti yhden Powergrip -myymälän verran löytökiekkoja. 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #8

Väylällä 8 on mahdollista tehdä birdie vain yhtä linjaa käyttäen ja se on n. 90 metrin pillisuora heitto, joka ei saa oikein driftata oikealle, eikä vasemmalle. 

Tuo koko 90 metrin matka on n. 3-5 metrin levyinen ränni jossa puita on molemmilla puolilla. 

Suorin midari käteen joka bägistä löytyy, silmät kiinni ja kiekkoa ilmaan. 

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #9

  • Par 3
  • 74 m

Vihdoin saamme hieman hengähtää. Talin uusittu #9 tarjoaa alle 100 metriä heittävillekin pelaajille mahdollisuuden pirkkoon. 

Loivaan alamäkeen heitettävä #9 ei kuitenkaan ole mikään itsestäänselvyys, vaan vaatii oikeasti kontrolloidun heiton. 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #9

Fore on suosituin vaihtoehto, mikäli haluat pelata itsellesi kohtalaisen varman 10-15 metrin putin. 

Lähimmäksi koria pääsee vakaalla putterilla, joka painetaan korkeana antsana väylän vasenta reunaa pitkin. Suosittelemme antamaan kunnolla antsaa, nimittäin koko matkan vasurissa menee OB.

Jos aiot tehdä virheen tällä väylällä, heitä liikaa oikealle mieluummin. 

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #10

  • Par 4
  • 178 m

Ns. montun pohjalta heitettävä #10 on hyvin suunniteltu väylä. Ensimmäisessä heitossa ei juuri voi kikkailla, vaan draiveri käteen ja niin kovaa kuin lähtee. 

Kontrollia pitää kuitenkin olla, sillä oikealle ei saa taittaa (metsä), eikä vasemmalle feidata (OB) liian ajoissa. 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #10

Hysseflippi draiverilla joka nousee pystyy ja lentää suoraan. Lopussa saa feidata rajustikin vasemmalle. 

Hyvät avaukset päätyvät yleensä tiiltäkin näkyvän metsikön keskelle, josta yleensä on suhteellisen vaivaton reitti toisella heitolla korille. 

Useimmiten toiseksi heitoksi valikoituu foreneppi. Korin ympäristössä ei juuri vaaran paikkoja ole, jos lähäriä ihan överiksi ei pistä. 

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #11

  • Par 3
  • 104 m

Väylä #11 toimii loistavana sisäänheittäjänä Talin ns. puisto-osuudelle. Pieneen alamäkeen heitettävä 104 metrinen par 3, jossa hazard-bunkkeri korin edustalla. 

Jopa protason pelaajat seiftaavat tässä usein n. 80 metrisen avauksen midarilla, sillä greeni on todella hankalassa paikassa, OB-tikkujen ympäröimänä. 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #11

Suhteellisen vakaata väylädraiveria voi tässä pakottaa pieneen antsaan, jolloin kohtalaisen korkealla riskitasolla voidaan hakea pirkkoa (antsa käy hetkellisesti OB alueen yläpuolella). 

Isoimmat kädet voi tässä painaa täysin suoran putterinkin perille, mutta tavalliselle kuolevaiselle tuo on kohtalaisen vaativa heitto – niin iso alamäki ei kuitenkaan ole. 

Jostain syystä väylä #11 myös pelaa hieman pidempänä mitä väyläopasteet näyttää, kannattaa pitää se mielessä kun miettii kuinka paljon voimaa laittaa heiton taakse. 

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #12

  • Par 3
  • 112 m

Taas on tarjolla rehtiä par kolmosta (3). Pieneen ylämäkeen heitettävä #12 on vaikeustasoltaan kohtalaisen basic. 

Kova hysse ja eikun puttaamaan. 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #12

Väylältä voi napata pirkon oikeastaan kahdella eri tavalla:

  1. Jos olet Eagle McMahon voit heittää oikealla olevan, valtavan puun ylitse sekä oikealta puolelta
  2. Jos olet tavallinen ihminen, voit heittää keskeltä väylää kovaa ns. poraavan hyssen ja laittaa n. 10m putin sitten sisään

Kohtalaisen helppo väylä jos kättä piisaa, mutta alle 110m heittävät joutuvat työskentelemään birdiensä eteen. 

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #13

  • Par 3
  • 135 m

Väylä 13 tarjoaa pelaajalle kaksi vaihtoehtoa. Isoa hysseä oikealta, tai isoa antsaa vasemmalta. 

Mitä pidemmällä heität, sen parempi vaihtoehto oikealta menevä reitti on. 


Tällä väylällä bogit eivät ole tavallisten pelaajien keskuudessa mitenkään poikkeus. 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #13

Jos heität n. 120 metriä, eikä ole vastatuulta, kannattaa suosia oikeaa reittiä. Pienessä hyssessä hanaa, jolloin toivottavasti kiekko nousee pikkuisen pystyyn ja feidaa keskellä olevan metsikön ohitettuaan vasemmalle. 

Vasemmalta on mahdollisuus päästä korille liidättämällä jopa midaria, mutta se vaatii huomattavasti vaikeammin toistettavan heiton. 

Isolla forella on myös mahdollisuus päästä rinkiin (vasenta reittiä), mutta pitää olla jo jonkin verran poweria takana siinä kohtaa. 

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #14

  • Par 3
  • 139 m

139 metrinen par 3, joka ei edes pelaa juuri yhtään alamäkeen. Jep, tällä väylällä rinkiin pääsee vain jos löytyy oikeasti eliittitason golf-pituuksia heitosta. 

Molemmilla puolin väylää kulkee myös OB, joka tekee #14:sta erittäin haastavan. 

Takatuulella voi hysseflipillä / ylikääntävällä päästä suhteellisen pitkälle, vastatuuleen kannattaa suosia oikeata linjaa ja vakaata kiekkoa. 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #14

Väylä pelaa käytännössä juuri niin haastavana kuin metrimäärät osoittaa. Birdien saalistaminen tältä väylältä vaatii sen n. 130 m leiskaisun, joka ei ihan jokaiselta onnistu. 

Osa propelaajista pääsee perille jopa loivassa hyssessä, mutta tavallisesti näkee heittoja joissa kiekko nousee flätiksi ja feidaa kohti koria lentoratansa lopussa. 

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #15

  • Par 3
  • 117 m

Jyrkkään ylämäkeen heitettävä väylä 15 tarjoaa mahdollisuuksia vähän moneen eri lähtöön. 


Isolla forella pääsee perille, lähes suoralla midariheitollakin on C2:ssa putilla. 

Suosituimpia pelivalintoja on iso antsa joko midarilla tai fairwaylla. Vaikea kakkonen, helppo kolmonen ja bogia tästä ei pitäisi koskaan ottaa. 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #15

Isolle forelle kyseessä on maailman helpoin, reilu 100m hysse. 

Jos heität forea kuten 99,99% väestöstä, joudut todennäköisesti kiskaisemaan pienessä antsassa midaria / fairwayta. 

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #16

  • Par 3
  • 81 m

Pitkästä aikaa ei vaadita +110 m heittoa mikäli mielii pelipaikoille. 

Tekninen, kovaan alamäkeen heitettävä väylä 16 jossa usein paras valinta on suora putteriheitto kohti koria. 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #16

Korin juureen on oikeastaan kaksi reittiä:

  1. Suora putteriheitto
  2. Ylivakaalla midarilla / väylädraiverilla pakotettu antsa joka kiertää vasemmalle olevat puut ja feidaa korille

Molemmat vaihtoehdot varsin käypiä ja tarjoaa omat haasteensa. 

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #17

  • Par 4
  • 200 m

Talin väylä #17 – väylä jossa moni hyvä rundi on kuopattu. Aivan käsittämättömän vaikea birdie, keskitasoa vaikeampi par ja todella helppo tuplabogi (tai pahempi). 

Väylän haasteisiin kuuluu mm. OB joka menee molemmilla puolilla väylää sekä lopussa seisova saareke josta korikin löytyy (OB tietysti joka puolella koria ympäröimässä). 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #17

Tähän väylään voi birdien pelata seuraavat henkilöt (jos lasketaan sellaiset henkilöt tästä maasta jotka voivat puttaamalla sen hoitaa, eikä heittämällä sisään):

  1. Joona Heinänen
  2. Seppo Paju
  3. Kristian Kuoksa

Mikäli tästä haluaa havitella birdietä (yritykset päätyvät lähes aina tulokseen bogi tai pahempi), pitää avauksella nakutella ihan minimissään +130 metriä isoa antsaa vakaalla kiekolla joka flexaa suoraksi, feidaamatta kuitenkaan OB:lle. 

Oletetaan että olet juuri heittänyt elämäsi heiton ja päässyt etenemään tiiltä n. 150 metriä.

Nyt sinun pitäisi heittää todella pieneen saarekkeeseen putteria, ja siinä matkalla on paitsi muutama koivu, myös niiden kohtalaisen alhaalla roikkuvat oksat. 

Tällä väylällä myös tuulee todella usein, joka tekee siitä entistä haastavamman. 

Talin Frisbeegolfpuisto – Väylä #18

  • Par 3
  • 108 m

Talin upea frisbeegolfpuisto saa arvoisensa päätöksen väylälle 18. 

Väylä 18 on OB:n ympäröimä väylä, jossa oman haasteensa luo usein suoraan edestä puhaltava vastatuuli. 

Matka korille on yllättävän pitkä ja kivinen, ellei työkalupakista löydy n. 110 metrin forea. 

Suosituimpia heittovalintoja ovat yleensä vakaa fairway antsaan pakotettuna, fore, tai isommat kädet pystyvät jopa midarilla hakemaan ylikääntävää suoraan kipolle. 

Näin pelaat birdien – Tali frisbeegolf, väylä #18

Forehysse vakaalla draiverilla, vakaa fairway pakotettuna antsaan joka palauttaa takaisin, ylikääntävä midari – vaihtoehtoja on oikeastaan yllättävän monia. 

Haastava väylä ja kuten mikä tahansa muukin Talin väylistä, birdie tuntuu erityisen hyvältä. 

Yhteenveto – Talin frisbeegolfpuisto

Eittämättä yksi Suomen haastavimpia ratoja joka tarjoilee kattavasti eri vaihtoehtoja riippuen millaisesta pelityylistä tykkäät. 

Pääset avaamaan niin putterilla kuin midarillakin, sekä painamaan urku auki avoimella. Jokaiselle siis jotakin. 

Yksi huomionarvoinen seikka kannattaa Talista muistaa: se on ÄÄRIMMÄISEN suosittu rata ja mikäli haluat klo 16 jälkeen kesällä pelaamaan, kannattaa varautua paitsi jonottamiseen, myös +3 tunnin kierrokseen. 

Frisbeegolf tali on myös sen verran hyvällä sijainnilla harrastajan näkökulmasta katsottuna, että n. 1 minuutin ajomatkan päässä sijaitsee Powergripin myymälä (Takkatie 18, 00370, Helsinki). 

Myymälä on auki käytännössä joka päivä klo 10 alkaen, joten sieltä on hyvä käydä hakemassa uusia kiekkoja testiin ennen kierrokselle lähtöä.